dijous, 10 de juny del 2010

Jornada LGTB

Avui, per un tema de feina, he assistit a una Jornada sobre LGTB organitzada en el marc del 28J. No tinc clar si fora dels i les interessades a nivell personal i/o professional, aquestes sigles signifiquin alguna cosa. La jornada anava en referència al tractament que fan els mitans de comunicació del col·lectiu LGTB: Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals.
La veritat és que res del que s'ha dit m'ha causat gaire novetat, la realitat és que avui en dia continua havent-hi discriminació en molts àmbits de la societat i també en aquest, en el que es posa de manifest com la orientació sexual de les persones encara no està naturalitzada, a nivell social i cultural, i és clar, com a reflex, en el tractament que en fan els mitjans de comunicació.
El missatge de la jornada no pretenia en cap cas ser catastrofista, però alguna de les ponents no s'hi ha pogut resistir. La impotència que emanaven les seves paraules evidenciava tal indignació i malestar, que crec que ningú de la sala ha pogut deixar de ser partícep del seu sentiment.
Bàsicament, la conclusió podria ser que no hi ha normalització en el tractament del col·lectiu LGTB en els mitjans de comunicació (ni en molts altres sectors de la població -com poden ser la gent gran, les dones-). I no només això, sinó que sense saber-ho (o sabent-ho) els mitjans exerceixen una doble discriminació encoberta: per una banda la invisibilització d'aquests col·lectius i per una altre, la visibilització estereotipada que reprodueix tòpics i típics que a mi, la veritat, em molesten bastant, per no dir molt. Es perd per totes bandes.
La jornada també ha servit d'excusa per presentar un document elaborat pel Fòrum d'entitats de persones usuàries de l'audiovisual, un conjunt de recomanacions per a la no discriminació per raó d'orientació sexual i d'identitat de gènere.
Em grinyola que en plè segle XXI encara s'hagin de fer jornades d'aquest estil, com cartells d'aquest estil.

1 comentari:

Carles ha dit...

La'ltre dia vaig sentir a parlar del transfeminisme... mira que coneixia la teoria transgènere i la teoria queer, però això del transfeminisme... em dóna la sensació que ara el prefix TRANS es posa a tot arreu per dir que és la hòstia de l'evolució i ja té la categoria del concepte "suat" del 2.0... Reflexionem-hi...